Dag 3: Wildeshausen-Bremen-Bassum

Ik werd vanmorgen wakker rond een uur of zes. Ik had zin in de dag en ik was benieuwd of mijn plannetje gelukt was. Ik had de vorige dag mijn tent dicht tegen de hoge eikenbomen opgezet. Het gras was daar kort en wat gelig en de grond was er kurkdroog. Ik had bedacht dat mijn tent daar minder nat zou worden van de dauw en dat bleek inderdaad zo te zijn. De tent kon droog in de tas. De plek voor mijn wasje bleek minder gelukkig te zijn, het moest vandaag maar verder drogen boven op de fietstassen. 
Iets over zevenen uur reed ik de camping af, op naar de Aldi die ik de vorige dag gezien had. Aldi’s gaan in Duitsland al om 7.00 uur open en hebben dan ook al heerlijke broodjes.

Terug naar de route

Ik reed in de ochtendspits naar Wildeshausen. Ik had tijdens mijn fietstocht nog niet zoveel verkeer gezien. Toen ik Wildeshausen aan de oostkant verliet, keerde de rust terug. Langs de Hunte fietsend kwam ik terug op de route. De zon kwam erbij en een poosje later zou de ochtendmist overal oplossen.

Ten noorden van Harpstedt reed ik door een prachtig natuurgebied. Ik reed via een smal fietspad het stroomdal van de Delme in en kruiste de beek met een smalle brug. De springbalsemien bloeide er uitbundig. De route ging verder over onverharde paden door een bos. Het was tot nu toe het mooiste stukje van de Brückenradweg. 

Door naar Bremen

Na het natuurgebied bij de Delme, kwam er nog een heel mooi stukje. Ook hier was het bij een beek: de Klosterbach. Ik reed er via een smal schotterpad naar toe en moest bij de brug van de fiets af, want het was een brug met een trapje aan beide kanten. Op de foto hieronder keek ik terug en kun je zien waar ik vandaan kwam. Dit bruggetje ligt vlakbij Gräfinghausen.

Bremen

Het laatste stuk naar Bremen, via Heiligenrode was wat saai: een fietspad langs een weg. Vlak voor Bremen vloog er opeens een vliegtuig erg laag over, de route ging vlak langs Bremen Airport.
Toen ik in de Altstadt aankwam heb ik direct het Fahrradparkhaus opgezocht. Dit is een fijne plek om je fiets achter te laten. Het is vlak bij de Dom van Bremen midden in het centrum. Het Parkhaus heeft o.a. afsluitbare kluizen voor je fiets en de kluis die ik huurde had ook ruimte voor mijn bagage. Super handig en zeer betaalbaar. Ik kon zo lekker het mooie centrum in zonder me zorgen te maken over mijn spullen. 

Regen op komst

Bij een grote mediazaak in het centrum van Bremen had ik op een computer even gekeken naar Buienradar en had ik gezien dat de voorspelde regen er wat eerder zou zijn dan ik gedacht had.
Ik besloot mijn fiets weer op te zoeken en verder te rijden.
Ik reed terug via dezelfde route waar ik vanmorgen over gekomen was. Ter hoogte van Gräfinghausen kwam ik in onbekend gebied. De zon was al niet meer zichtbaar en de lucht werd steeds donkerder. Een poosje later begon het te regenen. Ik schuilde een tijdje onder een overkapping en reed toen weer verder. Een paar kilometer later begon het hard te regenen. Ik zocht opnieuw een schuilplek. Het werd een heel klein hokje dat dienst deed privé-bushokje. Ik kon er net in zitten, maar mijn fiets met bagage stond er half buiten. Na een half uur kreeg ik het koud. Ik haalde mijn slaapzak uit een tas, trok mijn schoenen uit en wachtte in mijn slaapzak op het einde van de regen. Mijn uitzicht vanuit het hokje was beperkt, dichtbij stonden wat bomen en aan de overkant van de weg stond een boerderij. Als ik de weg af keek zag ik alleen de grijsheid van de stromende regen. Na een half uur werd de regen steeds wat minder. Mijn uitzicht werd beter: de grijsheid werd lichter en er bleken verderop windmolens te staan. Nog een tijd later werd het zelfs droog. 

Camping Gross Ringmar

Ik stapte weer op, reed door Bassum. Door de regen en de kou had ik wat minder zin in kamperen. Ik heb in Bassum opgelet of ik een pension zag, maar dat leverde niets op. Een paar kilometer later kwam ik aan op de camping van Gross Ringmar. Deze camping had ik bij de voorbereiding op deze tocht al ontdekt. Op de website maakte de camping wel een redelijke indruk op me.

De beheerster van de camping was hartelijk en legde me uit dat ik voor het toiletgebouw een tag nodig had. Daarvoor moest ik borg betalen. De volgende ochtend zou ik mijn borg terugkrijgen bij inlevering van de tag. “Hoe laat wilt u morgenochtend vertrekken?” “Kwart over zeven” zei ik en keek haar hoopvol aan. Het was goed, ze zou wakker zijn.

Daarna reed ik over een lang pad naar het campingterrein. De camping was bijzonder. Als het begrip ‘vergane glorie’ nog niet had bestaan, dan had ik het daar ter plekke bedacht. Alles was scheef, stuk, slecht onderhouden, overwoekerd of niet af. En meestal een combinatie van de vorige eigenschappen. Door de regen was ook alles doorweekt. Het was er stil en het enige wat ik zag dat met menselijke activiteiten te maken had, waren sjofele caravans een eind verderop.
Ik besloot mijn tent op te zetten recht tegenover het toiletgebouw. De uitgang van mijn tentje stond daarmee direct aan het half verharde pad. Dat zag er gek uit, maar was heel praktisch: geen natte voeten.
Het toiletgebouw was een soort unit op een tegelplateau. De ondergrond was verzakt en daardoor stond de aluminium voorgevel van het gebouw onder spanning. De toegangsdeur wilde hierdoor niet meer dicht.

Maar de douches waren warm, het water waar ik mijn kleding in waste ook en ik kon mijn wasje te drogen hangen in het gebouw. Er was niemand die zich daar aan zou storen. Toen ik aan de zijkant van het gebouw ook nog een deur vond die ik met enige moeite open kreeg was ik helemaal gelukkig. Achter de deur bleek een ruimte te zijn met een hoop troep, maar er waren ook stopcontacten. 
Voordat ik naar bed ging heb ik daar al mijn apparatuur aan de laders gelegd. Ik sliep tevreden in, wat had ik weer een mooie overnachtingsplek gevonden!

Routekaartjes

Dagafstand

Campingplatz Auecamp Wildeshausen – Bremen centrum 55 km
Centrum Bremen – Campingplatz Gross Ringmar 39,8 km

 

Scroll naar boven