Dag 14: Weer een koude dag met af en toe hagel, maar de wind mee

Inpakken was vandaag heel simpel. Doordat ik een Zimmer had, had ik alles gisteravond al klaar gezet. Om 9 uur reed ik Aken uit. Het was weer een koude dag en ik heb 3 keer onderweg een hagelbui gehad. Vandaag ben ik ook een aantal fietsers tegen gekomen met bepakking. Die hadden het door ‘wind tegen’ nog kouder dan ik. Ze hadden vaak hun capuchon op en handschoenen aan. Ik heb ook weer de hele dag handschoenen aan gehad.

Aken - Dessau

Het eerste stuk ging van Aken naar Dessau. Eigenlijk is dat in één stuk rechtdoor naar het oosten. Maar een kilometer of 6 voor Dessau gaven de bordjes een afslag aan. De navigatie vond dat maar niets, maar ik heb toch voor de bordjes gekozen. Dat bleek niet de juiste keuze. Ik had dat door, omdat ik tegen de wind in moest rijden en de wind was vandaag zuidwestelijk. Na een paar kilometer dus maar teruggegaan en toen rechtstreeks naar Dessau gereden. In Dessau zag ik het Bauhaus museum. De route kwam er zelfs langs. Achter het hoofdgebouw was een wijkje met Bauhaushuizen en -gebouwen. Ik ben er even doorheen gereden. Mijn foto is niet zo mooi geworden, als je op de groene link van het Bauhaus museum klikt, kun je meer lezen en bekijken.

Dessau - Wittenberg

Het eerste deel van dit stuk van de route gaat door een prachtig natuurgebied langs de Elbe. Ik fietste dat gebied in via een mooie houten brug over een zijrivier van de Elbe: de Mulde. Het natuurgebied bestaat voor een deel uit bos en voor een deel uit weidegebieden. In die weidegebieden zag ik veel knotwilgen en grote solitaire bomen. Ik hoopte in dit stroomdallandschap de wielewaal te horen, maar dat is niet gelukt.

Meestal probeer ik tussen de middag ergens warm te eten. Dat lukte ook vandaag weer en op een bijzonder plekje. In de simpele kantine van de voetbalvereniging van Oranienbaum. Ik rook de geur van eten toen ik er langs reed en ik zag er mensen op leeftijd er naar toe lopen. Ik denk dat veel mensen uit het dorp er regelmatig eten. Het was er sfeervol en je kon duidelijk merken dat de andere bezoekers elkaar kenden. Ik heb er goulash gegeten met een Apfelschorle, samen voor €7,00. ‘Oost-Duitse’ prijzen.
Ondanks de kou van de afgelopen tijd, wordt de natuur steeds groener. Er staan steeds meer beuken in blad en ook een deel van de eiken heeft kleine blaadjes. Het viel me vanmiddag zó op dat ik er een foto van gemaakt heb.
Net als gisteren rook ik in de kleine dorpjes de geur van huisbrandolie of iets dergelijks. De bewoners hebben het ook vast koud en stoken nog even door.

Wittenburg - Rädigke

Tegen half vier was ik in Lutherstadt Wittenberg. Ik was hier twee jaar geleden ook al eens geweest. Ik heb er wat  foto’s gemaakt op het centrale plein en wat eten gekocht. Toen ben ik doorgereden naar het noorden. In dat gebied zijn weinig campings. In Rädigke is er wel één, maar dan moest ik van de route afwijken om er te komen. De route ging over brede Feld- en Waldwege en het glooide, dus heb ik weer wat moeten klimmen. Ik had de afgelopen dagen al veel witte bloei gezien aan o.a. sleedoorn, meidoorn en fruitbomen; vanmiddag reed ik over een Feldweg met aan beide kanten struiken en boompjes met witte bloei. Een prachtig gezicht.
Met behulp van Google Maps vond ik de camping. Het was een eenvoudige boerencamping, maar alles is er, zelfs Wifi! Ik heb dit verslag in de gezamenlijke keuken gemaakt. 
Terwijl ik mijn tent opzette vanmiddag, hoorde ik een eind verderop het getrompetter van kraanvogels. Een van de mooiste vogelgeluiden die ik ken.

Strookje van de dag

Het strookje van de dag is de houten brug over de Mulde.

Routekaartje

Scroll naar boven