Het plan voor mijn fietsvakantie in 2024

Mijn plan voor dit jaar is zo goed als klaar. De routes zijn gekozen de gpx-bestanden zijn gedownload. Het zal een vakantie van een week of zes worden. het wordt een tocht met flink wat hoogtemeters. Ik kan enorm genieten van de uitzichten in heuvelachtig en bergachtig terrein. En ik hou van de inspanning die het vraagt om die omgeving te fietsen.

De fietstocht zal starten in Dresden. Daar reis ik met de trein naar toe. Vandaar uit fiets ik door Tsjechië langs de Elbe en de Moldau naar Praag.
Ik reed in 2021 al eerder langs de Elbe, maar de Moldau is nieuw voor mij. De Moldau prikkelt mijn fantasie. De componist Smetena schreef een prachtig muziekstuk over deze rivier. Ik hoorde die muziek voor het eerst tijdens een schoolreisje van mijn lagere school. In welk pretpark het was weet ik niet meer, maar ik vond het waterorgel en die muziek zo mooi. Later leerde ik in de muziekles op het mavo het verhaal en de naam van deze prachtige muziek: De Moldau.

Na Praag blijf ik de Moldau volgen. Ik kom door České Budějovice en fiets verder door Tsjechië naar het zuiden richting Oostenrijk. In Oostenrijk pik ik de Salzkammergut radweg op die mij via een bergachtige omgeving naar Salzburg zal brengen.

Vanuit Salzburg fiets ik naar de Konigssee. Daar start de volgende fietsroute: de Koningssee-Bodensee radweg. Tijdens deze tocht wil ik een kleine omweg maken langs Garmisch-Partenkirchen. Een plek die ik ken omdat wij vroeger op nieuwsjaarsdag op TV naar de wedstrijd schansspringen keken. Het lijkt me heel leuk om die schans eens in het echt te zien.
Deze route eindigt bij Lindau aan de oostkant van de Bodensee.

Ik wil langs de Noord kant van de Bodensee verder naar het westen fietsen. Ik volg dan de Rheinradweg. Een deel van deze tocht heb ik eerder gereden. Toen bleef ik de Rijn volgen via Basel naar het noorden.

Ter hoogte van Waldschut verlaat ik de route langs de Rijn en fiets ik verder over een fietsroute door het Zwarte Woud: de Schwarzwald Panorama-Radweg. Deze route brengt me een flink eind naar het noorden. In de buurt van Karlsruhe wil ik de Rijn oversteken naar het Saarland.
De route door het Saarland is bestaat uit delen van bestaande fietsroutes en routes die Komoot aan mij heeft voorgesteld. In deze route zitten gedeeltes die over Frans grondgebied gaan.
Via de Süfeifel reis ik door naar Noord Luxemburg

In Luxemburg fiets ik via de Vennradweg naar België. Deze route staat al een poosje op mijn verlanglijstje. Ik wil niet doorrijden naar Aken, het officiële begin/eindpunt van deze route.
Bij Monschau verlaat ik de Vennbahn en fiets ik verder via de Rurtalradweg verder naar het noorden. Deze fietsroute heb ik ook al eens eerder gefietst. Het is een mooie route waarbij je vaak vlak langs de oevers van de Roer fiets. Niet de bekende Roer van het Roergebied, maar de Roer die bij Roermond in de Maas uitkomt. Jaren geleden waren grote delen van deze route nog onverhard. Ik vond dat toen prachtig en ik ben benieuwd of het nog steeds zo is.

Het deel van de tocht, van Roermond naar huis, is nog niet klaar. Ik kan simpel door Nederland naar huis fietsen, maar ik heb ook nog een ander idee. Als ik besloten heb wat het zal worden, kun je het hier lezen.

De totale route zal ongeveer 3000 km zijn. En tijdens deze tocht zal ik zo’n 26500 hoogtemeters moeten overwinnen. Ik vind het in cijfers veel, maar ik kijk uit naar het 6 weken fietsen door prachtige landschappen, de (vaak korte) ontmoetingen met leuke mensen, het oplossen van kleine problemen onderweg en het heerlijke vrije gevoel dat ik altijd heb tijdens dit soort fietstochten.

Scroll naar boven