Dag 1: Aken - Hausen

Ik vertrok wat later dan gepland van mijn Vrienden-op-de-fiets-adres in Lemiers. Het ontbijt was lekker en het was er gezellig. De rit van Lemiers naar Aken stelde qua afstand niets voor, maar het verliep niet soepel. Mijn Garmin had kuren en uiteindelijk ben ik ‘op de borden’ naar het centrum van Aken gereden. 
Na wat zoekwerk vond ik het startpunt van de route. Ik heb een tijdje rondgekeken in het mooie centrum van Aken en ben toen vertrokken voor ‘mijn D4’.
Mijn Garmin bleef moeilijk doen en ook nu weer brachten bordjes de oplossing. Toen ik eenmaal Keulen uit was, deed de Garmin weer waar hij voor bedoeld was: vroegtijdig de juiste richting aangeven. 
Het landschap en de route waren direct prachtig: rustige wegen en paden door een glooiend landelijk gebied.

Klimmen, dalen, verhard, onverhard, door bossen, langs akker en langs het water

De route bleef de hele dag mooi en afwisselend. Ik kwam nauwelijks mensen tegen. In de bossen zongen de vogels en op open plekken in het bos zag ik grote plekken met paars vingerhoedskruid. 
Zo af en toe reed ik in de bewoonde wereld, maar dat was altijd kort. In Untermaubach maakte ik een stop om wat te eten. Bij Akropolis Grill kon ik heerlijk buiten in de schaduw zitten. En dat was prettig want de temperatuur in de zon was aan de hoge kant. Toen ik eenmaal at, merkte ik hoe ik er aan toe was. Het was al ruim over tweeën.

Het stuwmeer van Obermaubach

Mijn volgende korte stop was bij het stuwmeer van Obermaubach. Dit stuwmeer is onderdeel van de Rur. Deze kleine rivier ontspringt op de Hoge Venen, maar ligt grotendeels in Duitsland. Een aantal jaren geleden reed ik vanuit de Eifel via de Roeroeverroute (fijne manier om vanuit de Eifel naar Nederland te fietsen) naar Roermond. Daar eindigt de Roer in de Maas.

De Eifel

Na de stop bij Obermaubach reed ik verder langs het stuwmeer en de Roer verder de Eifel in. De route ging over prachtige paden en een paar mooie fietsbruggen. Ik passeerde het informatiecentrum van het Nationalpark Eifel bij Zerkall. Een tijdje later reed ik even op een wat bredere weg en had ik uitzicht op de zandsteenrotsen van Nideggen. Het oude kasteel op de top was goed te zien. Als 16-jarige was ik hier al eens op de fiets geweest. Hoewel ik wist dat Nideggen een camping had, besloot ik door te rijden en de route te volgen. Ik had nog tijd en zin genoeg om verder te fietsen.

Vlak na Nideggen-Brück volgde de route de Rur weer. Wat een heerlijke fietswereld is dit. Natuur, rust, klimmen en dalen over mooie paden en weggetjes, ik genoot met volle teugen. Na een tijdje reed ik door het dorpen Abenden en Blens.
Vlak voor het dorp Hausen bleek er een camping direct aan de route te zijn. Ik vond het mooi geweest voor vandaag en besloot daar de nacht door te brengen. Ik kreeg een mooi plekje aan de Rur toegewezen. Je kon er het stromende water horen. 
Niet veel later bleek dat je er nog iets anders kon horen: een regionaal treintje dat over het spoor aan de overkant van de Rur voorbij kwam. Later op de avond hield het treinverkeer op.

Even meefietsen

Onder mijn stuur hangt een kleine GoPro filmcamera. Ik maak tijdens mijn reis regelmatig filmopnames. Aan het eind van elk dagverslag vind je een kleine compilatie. Dan kun je een aantal minuten met me meefietsen.

Scroll naar boven