Naar Berlijn via de R1

In april 2023 reed ik via een deel van de R1 (Europa-Radweg) naar Berlijn. Ik draaide eerst 2 dagen warm in Nederland en reed toen bij Zwillbrock de R1 op. 

In mijn voorbereiding had ik een reisverslag gelezen van Piet Peeters. Hij reed in 2019 via de R1 naar Berlijn, maar maakte een extra lus door de Hartz en beklom daar ook de Brocken, hoogste punt in dat gebied (1141 m). Zijn reisverslag had me zo aangesproken dat ik deze lus ook gereden heb. Die lus is vooral interessant wanneer je klimmen leuk vindt!

De Europaradweg in Duitsland is redelijk goed aangegeven met bordjes van de R1 of de D3; de D3 is de naam voor het Duitse deel van de R1. De R1 is namelijk veel langer. Hij begint in Frankrijk en loopt tot aan St. Petersburg. Via deze link lees je meer over de R1.

Ik maak tijdens mijn tochten gebruik van een fietsnavigatiesysteem. De routegegevens en de daarbij horende GPX-bestanden heb ik gevonden op de website wildganz.com. Deze website biedt een schat aan informatie over fietsen en wandelen in Duitsland en Oostenrijk.

Dagoverzicht van 'mijn' Europaradweg

Dag 1

Zuidwolde
Assel

Dag 2

Assel
Groenlo

Dag 3 en 4

Groenlo

Dag 5

Groenlo
Telgte

Dag 6

Telgte
Schloß Holte-Stukenbrock

Dag 7

Schloß Holte-Stukenbrock
Höxter

Dag 8

Höxter

Dag 9

Höxter
Wolfshagen im Hartz

Dag 10

Wolfshagen im Hartz
Schierke

Dag 11

Schierke
Thale

Dag 12

Thale
Bernburg

Dag 13

Bernburg
Aken

Dag 14

Aken
Rädigke

Dag 15

Rädigke
Gross Glienicke

Dag 16

Gross Glienicke​
Berlijn

Dag 17

nog één dag fietsen
en de epiloog

Scroll naar boven