Mijn uitrusting

Met een goede uitrusting op pad gaan, geeft mij rust en plezier. Ik kan echt genieten van mijn uitrusting. Mijn fiets, fietstassen en tent zal ik wat uitgebreider bespreken. De andere spullen die ik meeneem vind je in mijn paklijst. 

Mijn vakantiefiets

Mijn vakantiefiets is sinds 2023 een Koga Worldtraveler. Een heerlijk stabiele no-nonsense fiets. Wat overdone voor de keurige Nederlandse fietspaden, maar heerlijk op onverharde paden en tijdens afdalingen. Mijn vorige vakantiefiets had een lichter frame en die had de neiging te gaan trillen en schudden tijdens afdalingen.
De fiets heeft een derailleurversnellingsysteem met een prettig groot bereik. Voor kettingbladen met 44, 34 en 24 tanden, achter een 11-34-tands cassette. De lichtste versnellingen zorgen dat ik ook bij steile hellingen fietsend boven kan komen.
De fiets is standaard uitgerust met 50mm banden. Ik was bij aankoop wat huiverig over zulke brede banden, maar ze rijden prima en bieden veel comfort bij slechter wegdek.
Ik heb een paar aanpassing gedaan aan deze fiets:
1. Ik vond het stuur te breed en dat heb ik 5 cm smaller gemaakt. Met een pijpensnijder was dat een simpel klusje. Daarnaast heb ik begin 2024, de innerbar-ends van SQ lab gemonteerd. Ik heb daardoor een comfortabele, extra handenpositie gekregen. De eerste ervaringen met deze bar-ends zijn goed. Ik zal hier na mijn volgende fietsvakantie meer over schrijven.
2. Het originele zadel heb ik vervangen door een Brooks B17 Imperial zadel. Zo’n leren zadel moet je inrijden, vraagt wat onderhoud en moet je beschermen tegen regen en dauw. Maar je krijgt er veel zitcomfort voor terug. 
3. Ik heb een usb-lader (Cycle2Charge) op de naafdynamo aangesloten. Deze usb-lader past heel praktisch op het balhoofd van de fiets. Met deze lader kan ik al fietsend mijn powerbank opladen. Ik ben daardoor voor het opladen van mijn apparatuur niet afhankelijk van stopcontacten op campings.
4. Ik heb een Garmin fietscomputerhouder aan mijn stuur. Bij die houder heb ik ook een klein hulpstukje gekocht waarmee ik een GoPro aan die houder kan koppelen. Een mooie combi van compact en solide.

Een minpuntje

De fiets heeft tot nu toe één minpuntje: de Ergon GP3 handvatten worden plakkerig. Als ik ze aan het eind van de dag was met water en een beetje zeep is die plak zo weg, maar de volgende dag komt het in de loop van de dag terug. Mijn fietsenmaker vertelde me dat dat vaker voorkwam en dat het te maken had met de samenstelling van mijn zweet. Fietshandschoentjes voorkomt het probleem.
Die Ergon GP3 handvatten bevallen met wel heel goed qua grip en handpositiemogelijkheden.

Mijn fietstassen

Mijn fietstassen zijn van Ortlieb (Roller Classic). Ik heb ze al twintig jaar en ze doen het nog steeds prima. Ze zijn oerdegelijk, nog steeds waterdicht en zitten stevig op de fiets. Losse onderdelen als bevestigingshaken en riemen zijn nog steeds te koop. De achtertassen gaan altijd mee, de voortassen alleen als ik meer bagage meeneem, bijvoorbeeld in het vroege voorjaar. 
Mijn Ortliebs zijn helemaal van bisonyl (glad zeildoek). Dat materiaal is heel sterk. Mocht er ooit een gat in komen dan is het vrij simpel te repareren met secondeslijm en een stukje bisonyl. Die gerepareerde plek is ook weer waterdicht en onverwoestbaar. 

Mijn tent

Mijn tent is een kleine 1-persoonstent: de Gossammer van Jack Wolfskin. Het is niet de lichtste 1-persoonstent (1700 gram) en ook niet de ruimste: ik kan er niet in zitten of koken. Ik kan er in liggen en mijn beperkte bagage kan binnen staan.
Mijn eerste Gossamer (van Eureka) kocht ik in de jaren ’90. Deze tent ging mee tijdens vele rugzakvakanties en kleine fietsvakanties. In 2021 tijdens een zwaar nachtelijk onweer op een camping vlakbij Dresden bleek dit tentje ‘op’ te zijn. Niet gek voor een polestertent na 25 jaar. 
In mijn zoektocht naar een goede vervanger ben ik uiteindelijk toch weer bij de Gossamer uitgekomen. Het is een zeer windvast tentje. Hij heeft een mooie donkergroene kleur (fijn als je wildkampeert) en een degelijk grondzeil. Dat maakt dat ik ‘m overal op kan zetten, ook op ruigere ondergrond. De tent is makkelijk op te zetten en kan ook gebruikt worden zonder buitentent. Die laatste optie vind ik zomers heel prettig. 

Wat gaat er mee en wat niet

Ik neem niet veel mee tijdens mijn fietsreizen. Hoe minder kilo’s, hoe beter. Dat betekent dat je of hele lichte (dure) spullen moet kopen of besluit bepaalde zaken gewoon niet mee te nemen. 
Zo neem ik geen kookspullen mee. Ik kook graag, maar niet als ik op reis ben. Mijn warme maaltijd koop ik onderweg en dat doe ik in Duitsland graag tussen de middag. Veel horeca in Duitsland doet aan Mittagstisch. Dat is vaak een beperkte menukaart tegen een aantrekkelijke prijs.
Ik neem ook weinig gereedschap en reservemateriaal mee. Ook dat is in Duitsland goed onderweg te krijgen.
En ik neem geen regenkleding mee. Ik schuil tijdens een bui en wanneer er een dag regen voorspeld wordt, neem ik een rustdag. Ik hou niet van in de regen fietsen.
Een aantal spullen laat ik thuis omdat ik ze ‘al mee’ heb.
Een zaklamp en een fototoestel gaan niet mee, die zitten al op mijn telefoon.  
Ik neem een tight mee voor koude avonden en dus laat ik mijn pyamabroek thuis. Dat geldt ook voor mijn pyamashirt, daar gebruik ik een shirt voor dat ik overdag ook kan dragen.
Ik neem ook geen bestekset mee. Alleen een lepel en een zakmes is genoeg. Met de lepel kan ik alles eten en met mijn zakmes alles snijden of smeren.

Paklijst fietsvakantie

In de paklijst gebruik ik een aantal kleuren. Bruin is voor algemene spullen, blauw voor koude omstandigheden en rood specifiek voor de zomer

FIETS
Fiets
Pomp
Plakset
Bandenlichters
Gereedschap*
Kettingolie en doekje
Hangslot
Zadelhoes
Binnenband
Derailleurpad
Bidons (2)
Airtag**

TENT
Plastic grondzeil***
Bi/bu tent
Tentstokken
Haringen
Slaapmatje
Zomer- of winterslaapzak
Kussen en sloop

ELECTRONICA
Telefoon
Garmin fietscomputer
GoPro en geheugenkaartjes
Oortjes
Powerbank (10.000 mAh)
Laders en snoertjes
Ik heb op mijn tocht naar Berlijn ook een laptop meegehad. Ik hield iedere dag online een verslag bij.
———————————
 * Wat inbussleutels o.a. een Koga-tooltje en een spaaksleutel.
** Aan mijn fiets zit een AirTag. Ik kan op mijn telefoon zien waar mijn fiets is.
*** Een dun plastic grondzeiltje houdt mijn tentgrondzeil droog en schoon.

 

KLEDING*
Fietsbroeken (2)**
Fietsshirts (2)
Ondershirts kort (2)
Ondershirt lang 
Beenstukken
Armstukken wit*** of zwart
Fietssokken (2 paar)
Tight
Trainingsjack
Lichtgewicht windjack
Buff
Petje
Helm
Fietshandschoenen
Korte broek
Onderbroeken (2)
T-shirt
Teva’s
Sportschoenen
Zwembroek
Muts
Handschoenen
Fleece col

PASSEN EN GELD
Paspoort
Zorgverzekeringspas
Betaalpas
Rijbewijs
Contant geld
———————————
* Ik was gedragen fietskleding ieder dag.
** Neem 2 verschillende fietsbroeken mee. Ze belasten je zitvlak anders en soms is dat een verademing.
*** Ik heb speciale witte armstukken voor zeer zonnige dagen in de zomer. Licht en dun. Het scheelt een hoop 
gesmeer met zonnebrandcreme.

EHBO
Pleister (1 strook)
Paracetamol (4)
Vitaminepillen*
Zonnebrandcreme
Lipbalsem
Nagelknipper
Pincet

TOILETARTIKELEN
Tandpasta en borstel
Flesje vloeibare zeep**
Washandjes (2)
Handdoeken licht en sneldrogend (2)
Scheermes plus extra mesje
Deodorant
WC-papier (1 rol)

HANDIG
Notitieboekje en pen
Vuilniszakken (2)
Naald en draad
Waslijntje en knijpers
Reserve fietssleutel
Zakmes
Eetlepel
Douchetas***
Verzamelzakken****
———————————
*Ik neem tijdens mijn fietsvakanties iedere dag een vitaminepil.
**Ik gebruik deze zeep om mij te wassen en te scheren en ik was mijn kleding er mee.
***Dit is een klein opvouwbare draagtas. Ideaal voor gebruik in douchecabines met weinig ophanghaakjes.
**** Veel van mijn bagage zit in verzamelzakjes. Deze zakken zijn heel licht en verschillen van kleur. Ik kan aan de kleur zien wat er in zit. Scheelt een hoop gezoek en pakt snel in en uit.

 

Scroll naar boven